حکم ریاست ۱۸ دانشگاه کشور تأیید شد افزایش ۵۰ درصدی حقوق بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۴ | نحوه اجرای متناسب‌سازی در سال آینده چگونه است؟ نفوذ سامانه بارشی از غرب کشور از جمعه | آلودگی شدید هوای مشهد و ۹ شهر دیگر (۳ دی ۱۴۰۳) وزارت بهداشت: مردم هنگام آلودگی هوا در فضای باز تردد نکنند یک سرماخوردگی ساده با درمان میلیونی! «جنین» غیر از خدا پناهی ندارد وضعیت ارز دارو در سال ۱۴۰۴ چگونه خواهد بود؟ هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳) چگونه از کلاهبرداری‌ در خرید و فروش طلای آنلاین جلوگیری کنیم؟ رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: مشکلات و تنگنا‌های موجود باید با کار جهادی و تلاش مضاعف رفع شود انجام ۷ هزار تست HIV و شناسایی هفت مورد جدید در مشهد
سرخط خبرها

درباره آتش سوزی‌های این روز‌های طبیعت ایران | سوختند، سوختیم، سوخت!

  • کد خبر: ۷۰۹۲۰
  • ۲۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۳
درباره آتش سوزی‌های این روز‌های طبیعت ایران | سوختند، سوختیم، سوخت!
طبیعت زیبایمان در گوشه گوشه کشور می‌سوزد و اگر افراد محلی نباشند، کسی کاری برایش نمی‌کند.

محمد ناصر حق‌خواه | شهرآرانیوز؛ چند روزی است که بدون وقفه بخش‌هایی از هورالعظیم خوزستان در حال سوختن است. عدد تخمینی روز‌های اول را اگر می‌خواهید سه هزار هکتار بود! اما تصاویر ماهواره‌ای نشان داده که هزار و پانصد هکتار از هورالعظیم تا امروز سوخته و نابود شده و معلوم نیست آمار و ارقام جدید و تأسف‌آورتری هم به زودی رو می‌شود یا نه. فقط هورالعظیم نیست البته، کافی است سرکی بکشید در یکی از شبکه‌های اجتماعی و کانال‌هایی که عضوش هستید، آن وقت مورد آماج عکس‌هایی قرار می‌گیرید که شعله‌های آتش را در خود دارد و اسم یکی از مناطق را با خود.

 

کاربری زیر یکی از همین پست‌ها که خبر آتش‌سوزی‌ها را بازنشر کرده بود، نوشت: «ببخشید وسط انبوه خبر‌های این روز‌ها مزاحم می‌شم، ولی الان چند روزه که هورالعظیم داره می‌سوزه؛ بازم ببخشید مزاحم شدم‌ها. فقط خواستم بدونید ...» حرف تلخی بود که کنایه و گلایه به جایی هم مطرح می‌کرد. علاوه بر این آتش‌سوزی و در پی گسترده شدن خبر آن، یکی دو مورد مشابه هم مطرح شد که نشان داد قضیه از خوزستان و هورالعظیم خیلی فراتر است.

 

از استان فارس و جنگل‌های مظلوم زاگرس که سال‌هاست هر بار برای مدتی طولانی می‌سوزد و هنوز راهی برای چاره کردنش پیدا نشده است تا نخلستان‌های خوزستان و نیزار‌های مناطق مختلف جنوب ایران در فصل‌های گرم سال. در این مطلب علاوه به پرداختن به این خبر‌ها و واکنش مردم در فضای مجازی، به علت و زمینه‌ها و راه‌های برطرف کردن این آسیب گسترده به محیط‌زیست و البته دلایل بی‌توجهی به این اتفاقات هم می‌پردازیم.


نگذارید شروع شود!

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در مصاحبه‌ای گفته بود که: «در تابستان انتظار آتش سوزی در نیزار‌های تالاب‌ها را داریم.» یعنی این آتش سوزی‌ها طبیعی و به دلیل گرمی هوا، خشک شدن نی‌ها و انتشار گاز متان است. اگر این گفته را قبول کنیم و فصل گرم سال را باعث این آتش سوزی‌ها بدانیم و به این فکر نکنیم که احتمالا با این همه پیشرفت علم راهی وجود دارد که جلوی این حریق‌های گسترده و آسیب به محیط زیست گرفته شود، آن دسته از آتش سوزی‌هایی که عمدی و به دلیل اقدام صیادان و دامداران برای آتش زدن نیزار و راحت کردن کار خودشان است که می‌توانیم مربوط به مسئولان بدانیم؟ مدیرکل حفاظت محیط زیست هم چنان گفته است: «برخی از دامداران نیزار‌های خشک را آتش می‌زنند تا نی‌های تازه سبز شود و بتوانند دام خود را تعلیف کنند.

 

اگر فرهنگ سازی و توجیه مردم را وظیفه مسئولان ندانیم (که باید بدانیم!) یک اقدام مؤثر و مفید برای جلوگیری محکم از این اقدامات، وظیفه قطعی مسئولان است. پس اولین نکته این است که اجازه شروع چنین آتش سوزی‌هایی داده نشود؛ با توجه به تجربیات همه این سال ها، اگر آتشی در نیزارها، جنگل‌ها و نخلستان‌ها بیفتد؛ خاموش کردن آن به این راحتی‌ها نیست.


چاره؟ فعلا نیست!

خطر عمیقی که متوجه حیات وحش و پرندگان تالاب‌های مختلف است و مشکلاتی که برای گونه‌های منحصر به فرد گیاهی و جانوری زاگرس اتفاق می‌افتد؛ به هیچ وجه جبران نمی‌شود. به ویژه که این فصل، فصل جوجه آوری پرندگان است، اما قضیه فقط محدود به محیط زیست نیست؛ این روز‌ها خطر مهم دیگر، متوجه آلودگی هوایی است که علاوه بر آسیب زدن به همان بخش ها، به محیط‌های شهری هم نفوذ می‌کند و کار را برای ساکنان شهر‌ها هم سخت می‌کند.


همان طور که در بخش قبل گفتیم؛ پیشگیری از این مشکلات با توجه به بعضی سوء مدیریت‌ها فعلا نشدنی است، اما مشکل بزرگ‌تر اینجاست که راه درمان و جلوگیری و خاموش کردن آتش سوزی‌ها هم فعلا در دسترس نیست! البته قید «فعلا»، محدود به این روز‌ها نیست؛ «فعلا» از اواسط دهه نود آغاز شده و هر بار که آتش سوزی گسترده‌ای رخ می‌دهد؛ این «فعلا» ادامه دارد. از مسئولان تا مردم در فضای مجازی همیشه می‌گویند فعلا هلی کوپتر‌های مخصوص خاموش کردن حریق نداریم و اگر داریم هم استفاده نمی‌شوند. به ویژه در وضعیتی که زنگ هشدار سال هاست زده می‌شود و هر چند ماه یک بار جنگل و مرتع و نیزاری دچار حریق گسترده می‌شود. در توییتر کاربری با انتشار عکسی دلخراش از نابودی درختان پس از آتش سوزی نوشته بود: «بابا می‌خواهید ما پول بذاریم چهار تا هلی کوپتر بخریم براتون؟»

 

دیگری در جواب او نوشته بود: «آخه پول هم بذاریم که نمی‌رن بخرن فکر کنم خودمون باید پاشیم بریم از خارج بخریم بیاریم براشون.» و دیگری با انتشار عکسی زیر این توییت از خاموش کردن آتش با شاخه‌های بزرگ درختان از سوی مردم نوشته بود: «ببینید وقتی این راه‌های نوین و بکر هست؛ نمی‌دونم چرا باید خرج الکی کرد؟»
به هر حال اتفاقی که این روز‌ها می‌افتد نه تازه و نه قدیمی خواهد شد؛ چند ماه دیگر ممکن است باز هم اتفاق بیفتد؛ این سوءمدیریت و البته بعضی ضعف‌های فرهنگی در خود ماست که باید تمام شود تا این آتش سوزی‌ها هم به پایان برسند!

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->